Εμφανιζόμενη ανάρτηση

Ώρα για βάψιμο..

Μιας και  ήρθε το φθινόπωρο κι ετοιμαζόμαστε να μπούμε για τα καλά μέσα στο σπίτι, γιατί όλο και μεγαλώνει η ψύχρα το βράδυ και όλο μικ...

Τετάρτη 26 Οκτωβρίου 2016

Η τεχνική ντεκουπάζ - decoupage.



Πριν  περίπου δεκαπέντε χρόνια σε ένα χρωματοπωλείο όπου κοιτούσα για υλικά ζωγραφικής, έπεσε το μάτι μου σε μια μικρή πέτρα που είχε πάνω μια όμορφη εικόνα με λουλούδια.
Θέλοντας να μάθω περισσότερα, ρώτησα την υπάλληλο και μου είπε πως είναι η τεχνική ντεκουπάζ και πως η εικόνα είναι μια απλή χαρτοπετσέτα..
Στο άκουσμα της λέξης «χαρτοπετσέτα» απογοητεύτηκα λιγάκι. Περίμενα να είναι ζωγραφιστό. Δεν ξεχώριζε με τόσο λούστρο πάνω της.. Έμεινα εκεί ..Δεν ήθελα να μάθω  τίποτα γι αυτή την τεχνική μέχρι πρόσφατα..

Περνώντας τα χρόνια η λέξη ντεκουπάζ όλο και περισσότερο απασχολούσε την ακοή μου…
Ντεκουπάζ μαθήματα, ντεκουπάζ εκθέσεις στην παραλία, ντεκουπάζ υλικά, ντεκουπάζ σε τσάντες, σε βιβλία, σε γλάστρες, σε έπιπλα, σε..  σε …
Πράγματι το ντεκουπάζ ήταν συνέχεια μπροστά μου και ομολογώ πως πολλές από αυτές τις δημιουργίες ήταν αξιόλογες…

Είδα και κάποια βίντεο στο ιντερνετ έτσι από περιέργεια για τον ντόρο που γίνεται…
Η τεχνική  φαίνεται απλή, πανεύκολη.. Αλλά, το θέμα είναι τα υπόλοιπα …Πρέπει να υπάρχει χρωματική αρμονία στη κίνηση και στη σύνθεση των χρωμάτων για να υπάρχει και αποτέλεσμα ευχάριστο στα μάτια..
Αναθεώρησα λίγο τις απόψεις μου για το ντεκουπάζ και άρχισα να δείχνω ενδιαφέρον γι αυτή την τεχνική, εδώ και λίγους μήνες, γιατί πέρα από μια κολλημένη χαρτοπετσέτα ( που κι αυτό θέλει τον τρόπο της), Έχει αρκετή δουλειά με πατίνες και παλιώματα που είναι τεχνικές αγαπημένες μου…
Πριν λίγες μέρες, έφτιαξα και το πρώτο μου δείγμα ντεκουπάζ για το μαγαζί της φίλης μου Μαρίας που διαθέτει διάφορα τέτοια υλικά…

Μετά από χρόνια μέσα σε  επίπονα σχέδια που όμως είναι αγαπημένα, με χάρακες, κλιμακόμετρα, παχύμετρα, μεγεθυντικούς φακούς, μελάνες, αλλά και σπάτουλες, ρολά, και λούστρα ..αυτό μου φάνηκε παιχνιδάκι! Εκεί στο μαγαζί πίνοντας καφέ έγινε και το δειγματάκι ντεκουπάζ σε ένα χαρτόκουτο παπουτσιών.




Περιγράφω απ την αρχή πως το έφτιαξα. Δεν θα μπω 
σε πολλές λεπτομέρειες γιατί τις περιγράφουν αναλυτικότατα, βίντεο στο διαδίκτυο 

Ψέκασα με χρυσό σπρέι όλο το κουτί και άφησα να στεγνώσει.
 Πέρασα από πάνω ένα άσπρο ακρυλικό.

Έσβησα λίγο το άσπρο χρώμα σε ορισμένα σημεία να φάνει το χρυσό από κάτω πριν στεγνώσει.

Άφησα να στεγνώσει το άσπρο ..και έκοψα  τη χαρτοπετσέτα  με το χέρι γυρω από την εικόνα με τα αγγελάκια για να δημιουργήσει ασύμμετρο τελείωμα .

Την κόλλησα, περνώντας την κόλα από την  πάνω πλευρά ακτινωτά, (έτσι γίνεται για να μην εγκλωβιστεί αέρας) και αφού το άφησα να μισοστεγνώσει, (κανονικά πρέπει να στεγνώσει καλά), ξεκίνησα να το ρετουσάρω.

Πέρασα όλες τις ακμές με καφέ ακρυλικό χρώμα. Ταμποναριστά  με σφουγγάρι.

Το ίδιο και γύρω απ τη χαρτοπετσέτα.
και στο ενδιάμεσο το ίδιο αλλά πολύ πιο ελαφρά και με λιγότερο χρώμα, ώστε να γίνει μια πιο ανοιχτή απόχρωση..

Ανάμειξα πράσινο χρώμα ελιάς με χρυσόσκονη κι έκανα το ίδιο ταμπονάρισμα σε ορισμένα σημεία..
Τέλος, έσβησα ορισμένα σημεία να φάνει το άσπρο από κάτω κι αυτό ήταν όλο.. Δεν πέρασα βερνίκι. Σε χρηστικά όμως αντικείμενα και έπιπλα χρειάζεται.

Το αποτέλεσμα προσπαθούσα να το φανταστώ ..αλλά έγινε καλλίτερο απ ότι περίμενα..

Ξεκινήστε λοιπόν αυτή την τεχνική πάνω  σε κάτι που δεν χρειάζεστε ..και σίγουρα θα μεταμορφωθεί σε κάτι αγαπημένο!
Χριστούγεννα έρχονται! Βρείτε σχέδια χριστουγεννιάτικα και βάψτε με μαύρο, κόκκινο, λευκό και χρυσό. Πρώτα όμως φανταστείτε το!
Καλή επιτυχία!







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου